Upravljanje vremenom II deo

 Upravljanje vremenom II deo

Dobar menadžer ne ostavlja za sutra ono što njegov podređeni može da uradi danas!
George Odiorne

Nastavak "Upravljanje vremenom I deo"

Ako želite da svojim vremenom upravljate efikasnije, prvi i neizbežni korak je da precizno utvrdite kako ga trenutno koristite! Jedini pravi način je da vodite precizni dnevnik SVIH svojih, pa i najmanjih aktivnosti. Bez takvog, detaljnog rasporeda svih aktivnosti, ne možete imati realističnu sliku gde vam zaista vreme odlazi. Ovakav pregled "potrošnje vremena" se vodi najmanje tri dana uzastopno. Kada taj raspored analizirate, bićete iznenađeni koliko ste vremena izgubili!

Efikasnog upravljanja vremenom nema bez planiranja. Planiranje vašeg radnog dana je pojedinačno najmoćnije sredstvo upravljanja vremenom.

Umesto da njegov tok odrede sticaj okolnosti, potrebe ili "hirovi" drugih ljudi, složićete se da je mnogo bolje da ga odredite vi. Od pisanog plana zaista nema vrednijeg "oruđa" u vašim rukama! Bez njega, prepušteni ste na milost ili nemilost zahtevima drugih. Sa njim, znate: gde se trenutno nalazite, gde bi trebalo da budete, ali isto tako, šta da radite sa stvarima koje će se neplanirano pojaviti tokom dana - što će se neizbežno dogoditi.

Planiranje koje treba da posluži kao osnova vašeg upravljanja vremenom, treba da obuhvati 4 elementa:

1. Postavljanje dugoročnih i kratkoročnih ciljeva

Ti ciljevi treba da budu visoko postavljeni, jer samo u tom slučaju predstavljaju motiv da se pruži sve od sebe. S druge strane, treba da budu ostvarljivi, precizno određeni, merljivi, moraju da imaju krajnji rok, moraju da ih prihvate svi kojih se tiču, treba da budu fleksibilni, i moraju da budu - napisani.

2. Utvrđivanje prioriteta, zasnovanih na dugoročnoj važnosti i kratkoročnoj hitnosti. Oni ciljevi koji su određeni kao prioriteti - treba prvi da se završe!

3. Utvrđivanje perioda dana kada imate najviše energije, i kada ste "najsvežiji." Za te periode dana treba da "rezervišete" one poslove koji su vam najvažniji.

4. Formulisanje dnevnog plana, kao najefikasnijeg sredstva upravljanja vremenom, koji treba da vam posluži kao vodič kroz svaki radni dan, i pomoć u prevladavanju neizbežnih kriza i prekida.

20 NAJVEĆIH ˝POTROŠAČA˝ VREMENA I KAKO DA IH ELIMINIŠETE (11-20)

comments

Prijavite se na PRodajni bilten

captcha